Så hjälpte SIRA

Tre tuffa telefoner hamnar på bordet när killarna Malek, George och Marjj kommer på besök. Alla tre har gått på SIRA-skolan en period och därefter gått vidare med studier eller arbete.

Malek kunde inte läsa eller skriva arabiska när han kom till SIRA. Tack vare den hjälp han fick har han nu kunnat ta över sin pappas firma. Pappan dog och Malek fick redan när han var femton år ta över ansvaret och är nu slaktare.

George gick på SIRA-skolan i sex år och fick hjälp med läsning och skrivning. Han utbildade sig sedan till frisör. Nu arbetar han med tillverkning av saker i olivträ. Han jobbar då med en laserskrivare och är nöjd över att han kan detta. Han tänker att det är tack vare sin skolgång på SIRA som han kan klara av det.

Marjj har en brokig bakgrund med att ha bott på flera olika ställen och gått i skola både i Gaza och Nasaret innan han kom till Betlehem. Skolgången blev alltför svår för honom vilket ledde till att han fick en plats på SIRA. Han säger själv att han hade en hård tid bakom sig och blev återuppbyggd under åren på SIRA. Han gick där i två år och kunde sedan gå vidare till kommunala skolan och ta examen. Nu studerar han Business of Administration i Jordanien. Han är mycket duktig i engelska. På frågan hur han kunnat bli så duktig svarar han att han tyckte att han ville bli det och kämpade för det.

Text: Ingegerd Frick, Foto och film: Anders Frick