Bromma på studieresa till SIRA-skolan

I början av februari var vi 17 elever på diakonal utbildning, lärare, rektor och resepedagog från Bromma folkhögskola på en resa i Israel/Palestina. Under början av veckan åkte vi runt och besökte bl.a. Nasaret, Kapernaum, Jeriko och Jordandalen.

På onsdagen kom vi till Betlehem och lägenheterna på SIRA-skolan som skulle vara vårt hem för resten av veckan. Vi blev väl mottagna och kände oss välkomna. Sängarna var bäddade med härliga IKEA-lakan. På torsdagen berättade SIRA-skolans rektor och en lärare om skolans verksamhet och tankarna bakom pedagogiken. Vi förstod att det är viktigt att man hjälper barnen i tidig ålder för att möjliggöra en återgång till den reguljära skolan. Jag blev tagen av många saker, bl.a. av olivplockningen i oktober och engagemanget från både elever och volontärer. Många med mig reagerade väldigt positivt på samarbetet mellan lärare och föräldrar. Rektorn använde uttrycket “med en hand går det inte att klappa, man måste ha två för att kunna klappa” för att förklara varför det är viktigt att föräldrarna och skolan jobbar tillsammans för barnens utveckling.

Vi såg en video där eleverna jobbade med musik- och lekterapi samt taktil massage och vi träffade och lekte med barnen. Många frågor fick vi: Vad vi hette? Var vi kom ifrån? Jag tror att nyfikenheten var lika stor från bådas håll! Vi mötte ett gäng glada killar och tjejer som fått möjligheten till en bra start i livet.

Vi lämnade skolan med stor tacksamhet över lärarna och allt de gör för barnen, med SIRA i våra hjärtan och med en övertygelse om att SIRA är något som vi vill engagera oss i och för!

Elin Sönnerfors (diakonstuderande)