Solskenshistorier från Jeriko

YOUSSEF ROMA

YOUSSEF ROMA är tio år och har varit en av SIRA-skolans elever. Han är yngst i familjen och har tre systrar och en bror. Youssef får speciell omsorg från sin familj eftersom han har svårigheter med sin inlärning. Hans bästa vän är hans hund som han har fått för att kunna må bättre i sina svårigheter. Varje helg tränar Youssef karate. Hans dröm är att bli polis för att kunna försvara sitt land och folk.

Youssef började på SIRA-skolan eftersom hans föräldrar och lärare märkte att han hade problem i skolan och inte kunde nå samma nivå som sina klasskamrater. Han hade stora svårigheter med att läsa, skriva, förstå och koncentrera sig. Youssef önskade att få gå på SIRA-skolan eftersom han hade hört att lärarna undervisar på ett så bra sätt och gör en massa roliga aktiviteter för eleverna. På SIRA-skolan gjorde man en individuell plan för honom och nu har han gått ut tredje klass och var en av de bästa i klassen. Han har nu börjat i den kommunala skolan.

AHMAD MUSLEH

AHMAD MUSLEH är yngst i sin familj med sju systrar och två bröder. Hans pappa arbetar i affär men hans mamma arbetar inte. Tack vare att mamma är hemma kunde hon observera sonens svårigheter. Han var extremt nervös, lynnig i humöret och kunde inte göra något utan henne. Han kunde till exempel inte gå till skolan ensam.

Ahmad har gått på SIRA-skolan sen första klass och har nu gått ut trean och flyttat tillbaka till den kommunala skolan. Hans svårigheter är stora när det gäller läsning, skrivning och koncentration. Men Ahmed älskar sin skola. ”Jag önskar att SIRA-skolan även hade klass fyra, fem och högstadium. Det är så bra med lärarna eftersom de lär eleverna lätt och rätt. Till och med på idrotten får vi lära oss att spela basket på ett professionellt sätt”, säger Ahmed och tillägger att han vill bli basketspelare i framtiden.

BATOUL SEIF

BATOUL SEIF är en tioåring som bor i Jeriko med sin mamma, pappa, två systrar och tre bröder. Mamman är arbetslös så pappan är den som försörjer hela familjen. Batouls familj märkte tidigt av hennes svårigheter vilka bekräftades när hon började förskolan. Batoul började SIRA-skolan i första klass och har nu gått ut trean och flyttat tillbaka till den kommunala skolan. Tiden på SIRA-skolan har hjälpt henne att bemästra sina svårigheter och byggt upp hennes personlighet. Hon säger: ”Jag älskar SIRA-skolan som har gjort mig till en flicka som kan samverka med andra och har gjort mig självsäker. Eftersom allt med skolan är underbart har jag påverkat min familj till att ansöka om plats på SIRA skolan för min bror Omar. Han har liknande svårigheter som jag har. Min dröm är att alla skolor i min stad ska vara som SIRA-skolan.”

Text: Hiba Qabani

Foto: Salwa Shareef

Översättning: Ingegerd Frick