Redo för första skoldagen

Första dagen på SIRA-skolan är alltid en spännande upplevelse. För en del elever är det lite skrämmande medan andra mest ser spänningen i att börja skolan igen. Och första dagen kan vara nervös även för lärarna. Nerverna kryper på insidan av skinnet och man oroar sig för hur det ska gå. Lärarna vet att hur man bemöter och engagerar eleverna från början kan bli avgörande för hur läsåret kommer att bli.

Årets första skoldag i Betlehem var en klar och solig dag. Eleverna hade kommit tidigt till skolan. De samlades på skolgården med stora leenden på sina läppar och tunga ryggsäckar på sina ryggar. Först ställde eleverna upp i rader och sjöng den palestinska nationalsången innan de, under ordnade former, gick till sina klassrum. Där väntade varsin skolbänk på dem, med den obligatoriska namnskylten förstås.

I år var det totalt 22 elever som kom till SIRA-skolan i Betlehem för första gången. Ett särskilt fokus lades på dem för att de skulle få en bra start och känna sig sedda, välkomna och delaktiga. Blandat med allmän information, genomgång av schemat och vissa regler var det också en del ”lära-känna”-aktiviteter och lekar.

Första dagen bjuder alltid på något extra roligt. I år blev det ett besök av en grupp med skickliga clowner som spelade musik, berättade roliga saker och visade magiska tricks. I slutet av dagen var det nöjda och glada barn som sprang till sina väntande föräldrar för att berätta om sin dag.

Både rektorn och lärarna arbetar för att göra skolundervisningen så bra som möjligt. Arbetet begränsas dock av den brist på resurser som råder, vilket påverkar undervisningen och möjligheten att införskaffa det material som egentligen skulle behövas.

Text: Nadira Saed
Översättning: Ingegerd Frick