Milstolpe på livets väg

För många elever är skolavslutningen en av de bästa dagarna i livet. För vissa är den ett bevis på att de nu är redo att gå ut i livet på egen hand. Därför anordnade SIRA i år, vilket görs varje år, en avslutningsceremoni för de totalt 29 elever i Betlehem, som nu är redo att gå vidare till andra utmaningar.

Festligheterna startade med att avslutningseleverna marscherade in på skolgården klädda i nya studentkläder och tog plats på scenen. Både den palestinska och svenska nationalsången spelades. Föräldrar, lärare och vänner var inbjudna. Rektorn liksom en representant från SIRA i Sverige höll tal.

Skolans elever bidrog till festligheterna med att hålla tal, spela olika instrument, sjunga och dansa dabkah (traditionell palestinsk dans). Till sist fick varje avslutningselev ta emot sitt diplom från rektorn. Många känslor strömmade från föräldrarna, såväl tårar som skratt, men mest av allt var de stolta och glada för att få fira denna fantastiska dag som fungerar som en bekräftelse på att deras barn tagit ett stort steg i sin strävan att komma över sina svårigheter.

Innan eleverna och deras anhöriga lämnade skolan lovade alla att hålla kontakt med SIRA-skolan som de tycker har gett dem så mycket!

Text: Nadira Saed, foto: Johan Bohman, översättning: Ingegerd Frick