Gharam Saradeh

Gharam Saradeh är en flicka som 2018 började på SIRA-skolan i Jeriko. Då var hon fyra och ett halvt år och hade ännu inte börjat i förskolan. Hennes föräldrar hade förstått att det var något som var annorlunda med henne eftersom hon hade svårt att fokusera och samspela med andra människor. Hon blev testad av SIRA-skolans personal och därefter erbjöds hon och tackade ja till en plats på skolan.

Gharam kommer från en familj där föräldrarna arbetar inom jordbruket.  Böcker är inte så självklara i hemmet. Både hennes mamma och pappa har svårigheter med att läsa och skriva. Gharams mamma fick hjälp av skolans personal och deltog i möten och workshops och fick lära sig strategier för att kunna hjälpa sin dotter. Därigenom lärde hon sig också själv att räkna, läsa och skriva.

När höstterminens nu börjar är Gharam redo att börja fjärde klass i den ordinarie skolan. Tack vare samarbetet mellan hem och skola har hon nu kommit över sina svårigheter och kan lämna SIRA-skolan tidigare än vad man trott från början. Hon har nått den nivå som behövs i att läsa och skriva för att kunna klara vanlig skolundervisning och kunna hålla jämna steg med sina jämnåriga.