Aktiviteter som fördjupar relationerna

Det är en mängd aktiviteter som återkommer på SIRA-skolan varje år. Detta för att vi tror att undervisningen inte ska begränsas till att enbart läsa böcker eller bedriva katederundervisning. Med hjälp av olika gruppaktiviteter blir lärandet både intressant och roligt och dessutom kan eleverna fördjupa relationerna med varandra, skolans personal och samhället i stort. 

I september är det dags att skörda vindruvor. Då får eleverna se film för att lära sig om odling, skörd och förädling av druvor. Provsmakning blir det också.

En aktivitet är den årliga olivskörden som äger rum i oktober och november. Vid dagen för olivskörden på SIRA-skolan delas eleverna in i grupper och får plocka för hand från de träd som växer på skolgården. Eleverna känner sig mer sporrade att plocka när de får arbeta i grupp med att fylla sina händer med oliver. Efter plockningen blir det film om hur man gjorde förr när man plockade, pressade olivolja och gjorde hantverk från olivträd. Under dagen spelas också traditionell arabisk folkmusik.

Den palestinska hembygdsdagen är en annan tradition som SIRA-skolan firar varje år. Eleverna klär sig då i kläder som representerar den palestinska kulturen, identiteten och arvet. På frukostrasten blir det traditionell mat, diktläsning och Dabkadans. Dansen står som symbol för kärlek, livet och strävan.

En speciell tradition, sedan fyra år tillbaka, har blivit att SIRA-skolan anordnar en bingokväll. All personal på skolan, deras släktingar samt vänner hjälps åt med arrangemanget. Omkring 250 personer brukar komma. Förutom att det ger ett välkommet tillskott till kassan hjälper det till att bygga relationer till samhället och människor som vill stödja SIRA-skolan.

Text: Nadira Saed. Foto: Mary Hawash. Översättning: Ingegerd Frick