Äggjakt och clown förgyller påsken

Det har nyss varit påsklov. Den ortodoxa påsken infaller efter vår påsk. Dessutom har det varit Ramadan. Vad gör barnen på sina lov?

– Eftersom situationen är spänd i Betlehem är det svårt för barnen att hitta några fritidsaktiviteter. Det finns ingenting för dem att göra. Allt är stängt. Dessutom är det mycket varmt. Vissa dagar är det 30 grader eller mer och då kan det även blåsa sandstorm. Då vill man inte vara utomhus, säger Amal Handal, som är socialarbetare på SIRA-skolan i Betlehem.

Vad gör ni för att förgylla vardagen för eleverna under tuffare perioder?

– Eleverna tycker det är roligare att gå till skolan än att vara hemma. Vi fick bidrag från en företagare så vi ordnade en ”äggjakt” och fick besök av en clown, säger hon.

Det är mycket arbete för personalen just nu. Vad är det som pågår?

– Vi håller på och gör tester med de elever som kan tänkas börja på SIRA-skolan nästa termin. Dessutom är det dags att påbörja utvärderingarna av alla elevers kunskapsutveckling under läsåret.

Vad är det som syns på bilden här ovanför?

– Vi är mycket glada eftersom vi äntligen har lyckats få medel till att köpa högtidskläder till eleverna när de ska ta sin examen. Designern och skräddaren Heidi Hanoye håller på och syr klart dessa. Det här läsåret kommer vi att ha 28 elever som är klara för att lämna SIRA-skolan.

Foto: Amal Handal. Text: Ingegerd Frick